Tempah dalam talian atau hubungi:
1-800-814648 (Bebas tol)7.00 - 22.00 Masa Malaysia
Bayaran tetamu tambahan boleh dikenakan dan berbeza-beza mengikut dasar hotel.
Pengenalan bergambar keluaran kerajaan dan kad kredit atau deposit tunai diperlukan semasa daftar masuk untuk bayaran sampingan.
Permintaan khas adalah tertakluk kepada ketersediaan semasa daftar masuk dan boleh dikenakan bayaran tambahan. Permintaan khas tidak dapat dijamin.
Hotel ini tidak menawarkan sebarang ciri kemudahan. Sila pilih hotel yang lain jika anda berminat untuk menempah bilik dengan ciri kemudahan.
Fisherman Restaurant - restoran yang dapat melihat kolam ini menyajikan sarapan, makan tengah hari dan makan malam.
Perkhidmatan bilik (ketika waktu terhad) disediakan.
Kolam luar dan kolam kanak-kanak terdapat di tapak.
Aktiviti rekreasi yang disenaraikan di bawah disediakan sama ada di tapak atau berdekatan; bayaran mungkin dikenakan.
Sesetengah harta tanah mengenakan bayaran tambahan untuk penggunaan kemudahan atau perkhidmatan walaupun anda tidak menggunakannya. Bayaran atau cukai oleh kerajaan juga dikenakan kepada anda semasa mendaftar masuk atau mendaftar keluar. Harta tanah ini memaklumkan kami bahawa mereka akan mengenakan caj kepada anda untuk perkara berikut:
Kami telah merangkum semua caj yang diberikan kepada kami oleh harta tanah. Walau bagaimanapun, caj boleh berbeza-beza, contohnya, berdasarkan tempoh penginapan atau bilik yang anda tempah.
Bayaran dan deposit yang berikut dikenakan oleh harta tanah pada masa perkhidmatan, daftar masuk atau daftar keluar.
Senarai di atas mungkin tidak menyeluruh. Bayaran dan deposit mungkin tidak merangkumi cukai dan tertakluk kepada perubahan.
Bayaran tetamu tambahan boleh dikenakan dan berbeza-beza mengikut dasar hotel.
Pengenalan bergambar keluaran kerajaan dan kad kredit atau deposit tunai diperlukan semasa daftar masuk untuk bayaran sampingan.
Permintaan khas adalah tertakluk kepada ketersediaan semasa daftar masuk dan boleh dikenakan bayaran tambahan. Permintaan khas tidak dapat dijamin.
"Krabi Aquamarine, Thailande"
Nous avons séjourné 4 jours dans cet hôtel. L'accueil qui nous a été réservé laissait à désirer. Dans le staff de l'hôtel quelques rares personnels souriants et prévenants. Notre chambre était spacieuse, confortable ( bonne literie, belle sdb ) mais sentait le renfermé. Les draps et serviettes semblaient sales mais étaient en fait tâchés ( répugnant […] ). L'hôtel jouit d'un beau cadre ( bel piscine, petit bar y attenant ). Pour le petit déjeuner il y a de quoi satisfaire tout le monde. L'hôtel propose un service de navette gratuit pour aller a krabi town, mais à des horaires définis et il faut réserver par moment ( notamment pour 19h ) , sinon il y a des tuk tuk devant l'hôtel pour en moyenne 30 bath/pers. Baca selanjutnya
Tetamu ini tidak meninggalkan komen
Ulasan dan penilaian yang terkandung dalam laman ini adalah pendapat subjektif pelanggan dan pembekal; ia tidak mewakili atau mencerminkan kedudukan Hotels.com. Hotels.com serta pihak yang terlibat dalam menyediakan kandungan ulasan tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kerosakan apapun yang disebabkan daripada penggunaan ulasan ini